Matkailu


 

 
Yleistä matkailusta: Matka voi olla paikallinen, alueellinen, kansallinen (kotimainen) tai kansainvälinen. Joissakin maissa ei-paikallinen sisäinen matka voi vaatia sisäistä passia, kun taas kansainväliset matkakulut vaativat tyypillisesti passin ja viisumin. Retki voi myös olla osa kierrosta, joka on tietyntyyppinen matka, jossa henkilö liikkuu paikasta toiseen ja palaa. Matkailu historiaa: Vaikka varhainen matkustaminen oli yleensä hitaampaa, vaarallisempaa ja kaupankäynnin ja maahanmuuton hallitsema, kulttuuriset ja teknologiset edistysaskeleet monien vuosien ajan ovat yleensä merkinneet, että matkustaminen on helpompaa ja helpompaa. Ihmiskunta on tullut matkalla pitkälle, kun Christopher Columbus purjehti Englannista uuteen maailmaan vuonna 1492, retki, joka kesti 10 viikon päästä lopulliseen määränpäähän; nykypäivään, missä kukaan voi mennä, ostaa lentolipun ja lentää kuin lintu, jota kutsutaan Amerikkalaisiksi yönä Vaikka keskiaikainen matka tarjosi vaikeuksia ja haasteita, se oli tärkeää taloudelle ja yhteiskunnalle. Tukkukauppa riippui (esim.) Karavaanien tai merikuljettajien välityksellä toimivista kauppiaista, loppukäyttäjä vähittäiskaupasta vaati usein monien juoksevien kauppiaiden palveluita, jotka kulkivat kylästä kylään, juogareihin (Wandering Monks) ja vaeltavien friarien tuomiin teologiaa ja pastoraalisia tuki laiminlyötyille alueille, matkanjärjestäjät harjoitti loputtoman kiertueen, ja armeijat vaihtelivat pitkälle ja laajalti eri ristiretkereissä ja erilaisissa muissa sodissa. Pyhiinvaellusteluihin osallistui sekä paikallisesti (Canterbury Tales-style) että kansainvälisesti matkailijoita. Matkustaminen vedellä tarjosi usein enemmän mukavuutta ja nopeutta kuin maa- matka, ainakin 1800-luvun rautatieverkoston tulo. Ilma-alukset ja lentokoneet otti suuren osan pitkän matkan matkustuksesta 1900-luvulla. Maailman matkustajat Yksi aikaisimmista munkkiurheilijoista nimettiin Siddhartha Gautamaksi. Siddhartha oli tyytymätön siihen, mitä hän kerran löysi.
Matkailu Suomessa: Kotimaan suosituimpiin lomakohteisiin kuuluu Lappi. Monet turistit tulevat mielellään Leville, koska lentokenttä on lähellä. Suosittua Levillä on laskettelun lisäksi myös kelkkavuokraus, sitä harjoittaa esim www.tokkasafaris.fi/. Mutta riippumatta siitä, mihin päin maailmaa matkustaa niin aina kannattaa pitää huolta, että matkalaukku ja muut tarpeelliset välineet löytyy ja ovat ehjiä. Uusia voi tilata kätevästi netistä. Jos on menossa lentokoneella niin kannattaa ennakkoon tarkastaa minkä kokoinen käsimatkalaukku saa tulla mukana lentokoneeseen, niissä on lentoyhtiökohtaisia rajoituksia. On nimittäin ikävä yllätys jos matkustamoon suunniteltu matkatavara päätyykin ruumaan.
Yksi suosittu tapa matkailuun on lomaosake. Kun ostetaan lomaosake niin silloin saadaan viikon käyttöoikeus loka-asuntoon. Hyvä puoli on se, ettei tarvitse itse miettiä remontointia eikä muutakaan lomaosakkeen ylläpitoa, siitä vastaa huoltoyhtiö. 
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2008-2016 Bertil Huef | bhuef@bhuef.org